ŕ Pagina principala
ŕ Ancheta
ŕ Reportaj
ŕ Prinsi in Off-side
ŕ Comentariu
ŕ Tineret
ŕ Diverse
 
ŕ Arhiva ziar
ŕ Contact
ŕ Publicitate
ŕ Redactia
ŕ Abonamente
Bataie de joc!…Sotoc, pe urmele sefilor sai… Europarlamentar de circ…
 
   
ç Inapoi la articolele de pe Prima pagina
 
 
Sofronie Drincec, noul episcop al Oradiei!

 

Surpriză de proportii la alegerea urmasului episcopului Ioan Mihăltan, pensionat pe motive de boală
Prea Sfintia Sa Sofronie Drincec a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Sălajului


Noul episcop va fi întronizat la Catedrala Ortodoxă din Oradea, Biserica cu lună, în data de 25 februarie
La trei voturi de alegerea din primul tur!

Dacă, până acum, alegerea unui episcop era aproape invariabil rezultatul vointei mitropolitului în jurisdictia căruia se afla eparhia vacantă (în cazul Oradiei, mitropolitul Ardealului desemna un cleric favorit validat ulterior prin vot), de această dată, alegerea episcopului a avut un caracter pronuntat „competitional”. Acesta a fost ales dintr-o listă care îi cuprinde pe cei aproximativ 50 de membri ai Sfântului Sinod, la care se adaugă arhimandritii si preotii văduvi cu merite teologice deosebite. Membrii Sinodului s-au reunit pe 13 februarie pentru a alege trei clerici despre care s-a considerat că merită să ocupe rangul de episcop. Numele respectivilor a fost trecut, în ordinea numărului de optiuni exprimate pentru fiecare, pe un buletin de vot. Apoi, în după-amiaza aceleiasi zile, s-a întrunit Colegiul National Bisericesc, format din membrii Sinodului, ai Adunării Nationale Bisericesti (câte un preot si doi mireni din fiecare Eparhie), membrii Adunării Eparhiale din Episcopia vacantă (în cazul Oradiei, circa 30 de persoane), plus decanul unei facultăti de teologie si directorul unui seminar din fiecare Mitropolie. Cu totii au completat, în secret, buletinele de vot, pe care le-au depus într-o urnă. În prezenta unui martor din partea fiecăruia din cei trei clerici trecuti în buletinele de vot, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a scos buletinele de vot din urnă si a citit cu glas tare numele celor votati. După ce, în primul tur de scrutin, „scorul” a fost Petroniu Sălăjanul – 42 de voturi, PS Sofroniu – 74 de voturi (doar trei voturi au lipsit pentru a câstiga din primul tur) si Vincentiu Ploiesteanul – 35 de voturi, în al doilea tur de scrutin, PSS Sofronie, avându-l drept contracandidat pe episcopul vicar al Oradiei, a obtinut 99 din cele 170 de voturi.

„E un om cumpătat, asezat si întelept”
Am solicitat o declaratie despre alegerea episcopului prefectului Ilie Bolojan, cel care a supervizat numărătoarea voturilor. „Despre Prea Sfintia Sa Sofronie Drincec nu am mare lucru a spune, având în vedere că, personal, nu-l cunosc. Sper însă să fie un om dedicat misionariatului! Eu, în calitate de prefect, am avut o bună colaborare si cu precedentul episcop, ca de altfel cu toti reprezentantii cultelor din judet. Noului episcop îi doresc să păstorească cu sănătate si întelepciune.” Ştefan Seremi, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, care a luat si el parte la alegerea episcopului, are o părere bună despre PSS Sofronie. „Personal, consider modalitatea de alegere a noului episcop nu doar o premieră, ci si un pas înainte făcut de Biserica Ortodoxă! Anterior, decizii de acest gen erau luate doar în cadrul Comisiei Elective, însă acum se dă dovadă de reală democratie, deoarece li se permite si mirenilor să-si exprime optiunile. Desigur, votul reprezentantilor credinciosilor nu este unul decisiv, dar măcar se tine seama si de cuvântul lor. Cele 30 de voturi ale mirenilor bihoreni au contat doar într-o oarecare măsură, importantă fiind optiunea ierarhilor si desigur, a Prea Fericitului Bartolomeu, mitropolitul Ardealului. Încă nu am avut ocazia să-l cunosc personal pe PSS Sofronie. L-am întâlnit doar de trei ori, o dată cu ocazia vizitei pe care Prea Fericitul Teoctist a făcut-o la Oradea. Atunci am auzit si o predică a Sfintiei Sale. Mi se pare un om cumpătat si asezat, iar din cuvântarea pe care a sustinut-o după aflarea rezultatelor, am dedus că, în ciuda vârstei destul de tinere, este si un om întelept.”
Luptător pentru drepturile românilor

Radu-Ştefan Drincec s-a născut la 3 noiembrie 1967, în Arad, familia sa fiind originară din satul bihorean Sâmbăta. Între anii 1987 si 1993, a urmat cursurile Facultătii de Medicină si Farmacie din Timisoara, lucrând o scurtă perioadă ca medic stagiar. A urmat si cursurile Facultătii de Teologie din Arad, absolvită în 1997. În anul 1995, a primit tunderea în monahism, avându-l ca nas de călugărie pe Serafim Joantă, pe atunci arhiepiscop român ortodox de Berlin si totodată mitropolit român ortodox al Germaniei si Europei Centrale si de Nord. Între 1995 si 1998, a lucrat ca inspector pe probleme de asistentă socială la Episcopia Aradului. În 1997, a obtinut licenta în Teologie, la Facultatea de Teologie din Arad. Din 1998 si până în 1999, a lucrat ca secretar la Cabinetul Patriarhal din Bucuresti. Prin grija patriarhului Teoctist, la 31 ianuarie 1999, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în sedinta sa plenară, l-a ales în functia de episcop de Gyula. În această calitate, PSS Sofronie Drincec are la activ realizări demne de laudă. El a reorganizat episcopia, a întemeiat prima mănăstire ortodoxă românească din Ungaria, a reglementat învătământul religios în scolile cu limba de predare română, a înfiintat o organizatie de tineret a tinerilor ortodocsi din Ungaria si s-a implicat activ în viata spirituală si culturală a comunitătii românesti din Ungaria, reusind să redea Bisericii importanta cuvenită în rândurile minoritătii române din tara vecină. Noul episcop de Oradea este un pasionat poliglot, el fiind vorbitor a nu mai putin de opt limbi. „Doresc din toată inima ca problemele cu greco-catolicii să fie rezolvate!” În unica declaratie făcută presei locale, PSS Sofronie Drincec s-a dovedit un om deschis dialogului si împăcării. „Doresc să am o relatie foarte bună, deschisă, cu toti episcopii, conducătorii altor culte. Este normal să avem o relatie deschisă, ecumenică, trăim într-o lume care are nevoie de colaborarea crestinilor. Nu sunt adeptul confruntării, ci al dialogului. În ceea ce-i priveste pe greco-catolici, doresc din toată inima ca toate problemele care există să fie rezolvate, cu ajutorul lui Dumnezeu.”
Noul episcop si-a exprimat si intentiile cu care îsi începe misiunea: „Primul gând este de a cunoaste în profunzime realitătile, eu fiind, totusi, unul care vine din afară. Primul lucru este de a cunoaste parohiile, începând de la cele din orasele mari, până la cele din cătunele cele mai îndepărtate. Doresc să cunosc cât mai multi dintre credinciosii pe care Dumnezeu mi-i încredintează acum. Vreau să cunosc si mănăstirile, pentru a vedea cum putem ajuta viata spirituală a credinciosilor nostri. Doresc să mă implic si în domeniul social, în ajutorarea bolnavilor, săracilor si orfanilor. Vreau să văd ce putem face în plus fată de ce s-a făcut până acum în această dimensiune slujitoare a Bisericii”.
Episcopul Oradiei, Bihorului si Sălajului va fi întronizat la Catedrala Ortodoxă din Oradea, în prezenta Înaltului Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si a episcopilor din întreaga Mitropolie, urmând să conducă o Eparhie cu 592 de parohii, peste 400 dintre acestea aflate pe teritoriul judetului Bihor, iar restul în judetul Sălaj. Programată initial pentru sfârsitul acestei săptămâni, festivitatea de ungere ca episcop al Oradiei, Bihorului si Sălajului a PSS Sofronie Drincec a fot amânată pentru 25 februarie.

Florin Cuc, Ioana Mada

 

 
 
 
2004 - 2005 © SC. Daol Comimpex SRL. Toate drepturile rezervate