ŕ Pagina principala
ŕ Ancheta
ŕ Reportaj
ŕ Prinsi in Off-side
ŕ Comentariu
ŕ Tineret
ŕ Diverse
 
ŕ Arhiva ziar
ŕ Contact
ŕ Publicitate
ŕ Redactia
ŕ Abonamente
Bataie de joc!…Sotoc, pe urmele sefilor sai… Europarlamentar de circ…
 
   
ç Inapoi la articolele de pe Prima pagina
 
 
Deturnare de fonduri?

 

· Lucrările de reabilitare a clădirii în care functionează Prefectura Bihor, finalizate în cursul săptămânii trecute, au costat 11 miliarde de lei vechi, adică aproximativ 300.000 de euro

· Respectiva sumă era suficientă pentru a construi trei pensiuni cu câte 10 camere fiecare, sau un hotel de dimensiuni medii care ar fi putut să adăpostească toată „zestrea” Prefecturii

· Dacă adăugăm si faptul că lucrările au fost executate de SC Selina SRL, firmă patronată de controversatul om de afaceri Beniamin Rus, „afacerea” cam miroase a deturnare de fonduri

Renovare „imperios necesară”…

Lucrările de reabilitare a clădirii în care functionează Prefectura Bihor au fost finalizate. Receptia tehnică a avut loc luni, 12 februarie, iar receptia oficială marti, 19 februarie, în prezenta ministrului Vasile Blaga. „Clădirea Prefecturii necesita strigente lucrări de renovare, deoarece acestea nu au mai fost făcute de zeci de ani. Anterior, aici a functionat Tribunalul si întrega incintă arăta deplorabil. Valoarea totală a lucrărilor de renovare este de 11 miliarde de lei vechi si constă în înlocuirea tâmplăriei – usi, geamuri, pardosele –, a instalatiei electrice si de încălzire centrală. Vor fi montate tavane false, aparate de aer conditionat si se va lucra la extinderea teraselor. O renovare de aceste dimensiuni nu mi se pare că are costuri exagerate si era imperios necesară” – asa încearcă să justifice prefectul Ilie Bolojan cheltuirea a peste 11 miliarde de lei vechi! Doar că nu este vorba de „zeci de ani”, ci doar de vreo sapte. La mutarea Prefecturii în actualul amplasament, s-au efectuat reparatii capitale la clădirea în care Bolojan are biroul nr. 1! Deci, „amplele lucrări” nu s-ar fi justificat! Dar când este vorba de bani publici si comisioane grase, toată lumea îsi dă concursul să… se aleagă cu ceva!

Bolojan-Rus, un „duo” pentru DNA

După cum reiese din spusele contabilului-sef al Prefecturii, totul a fost „regizat” pentru ca Selina SRL să câstige licitatiile organizate doar de ochii lumii. Astfel, pentru desemnarea firmei care a zugrăvit, la sfârsitul anului 2005, holul Prefecturii, casa scărilor si sala mică de conferinte (oficial, denumirea lucrării a fost „Reparatii la casa scării si sala nr. 3) nu s-a publicat niciun anunt în presă. Au fost doar invitate să depună oferte câteva firme de constructii (Instalatii Montaj SRL, Indomus SRL, Simbac SA, Timex BG SRL si Selina SRL). Candrea, care a fost seful comisiei de licitatie, spune că la aceasta s-au prezentat doar două firme, Instalatii Montaj SRL si Selina SRL, si că oferta cea mai avantajoasă a fost cea a firmei lui Beniamin Rus.

La scurt timp, s-a organizat o a doua licitatie, tot pentru zugrăvirea holului Prefecturii, rebotezată „Reparatii hol si casa scării”. Din nou, au fost trimise invitatii doar câtorva firme (Simbac SA, Casa Ta SRL, Indomus SRL, Elieser SRL si Selina SRL). La licitatie, s-au prezentat doar societătile Elieser SRL si Selina SRL, aceasta din urmă fiind desemnată câstigătoare. Numai pentru a zugrăvi holul si scările Prefecturii Bihor s-au cheltuit 1,278 miliarde de lei vechi! Conform opiniei specialistilor cu care am stat de vorbă, suma este exagerată. În fata acestei observatii, contabilul-sef al Prefecturii a încercat să se apere spunând că el nu se pricepe la zugrăveli si că „astea sunt preturile, există situatii de lucrări”.

Se zvoneste că, drept răsplată pentru „ajutorul” dat la atribuirea contractelor de renovare a Prefecturii, Ilie Bolojan s-ar fi ales cu „modernizarea” magazinelor pe care le administrează, situate în Vadu Crisului si Alesd.

„Politaiul” Ilie

Referitor la alte „realizări” ale lui Ilie Bolojan, este edificator să o cităm pe senatoarea Verginia Vedinas: „Activitatea defectuoasă, contrară legii, desfăsurată, în opinia cetătenilor, de primarul comunei Osorhei, judetul Bihor, i-a determinat pe acestia să apeleze la organizarea unui referendum. Au fost declansate procedurile, oamenii s-au constituit într-un colectiv, s-au întocmit liste cu peste 1.320 de semnături, exact asa cum prevede legea… Desi listele au fost depuse de peste o lună la Prefectură, mai exact, pe 5 mai 2006, prefectul Ilie Bolojan nu a catadicsit să răspundă în termenul de 30 de zile, cum îl obligă Legea nr. 215/2001. În schimb, a organizat un veritabil comando, format din peste 30 de politisti, care a descins în comuna respectivă, chipurile să verifice autenticitatea semnăturilor. Localnicii mi-au povestit că a fost o atmosferă mai înfiorătoare decât cea existentă în perioada ocupatiei sovietice. Având asupra lor formulare denumite declaratii de martor, comandoul a pătruns în curtile oamenilor intimidându-i, punându-le în vedere că s-ar putea să suporte rigorile legii penale dacă declară ce nu trebuie… România nu este un stat politienesc! Prefectul este garantul legalitătii în plan local, nu instrumentul de intimidare a celor care cutează să se opună puterii centrale sau locale. Am adresat domnului ministru Vasile Blaga o sesizare asupra acestor abuzuri”.

Florin Cuc

 

 
 
 
2004 - 2005 © SC. Daol Comimpex SRL. Toate drepturile rezervate