Parlamentarii PD vor sa puna miere de albine pe cornul oferit elevilor de PSD. Proiectul pare a fi o afacere de partid, similara programului „Cornul si laptele”. Suma în discutie este de aproximativ 300 de miliarde de lei vechi pe an scolar.
Preambul…
Ca si cum nu ar fi fost destule afacerile cu iz politic din România postdecembrista, parlamentarii democrati încearca acum sa îsi faca imagine pe seama unei afaceri similare cu cea prin care PSD a încercat sa câstige voturi oferindu-le elevilor lapte si cornuri. Meniul nu ar fi fost însa complet fara miere! Asa a aparut proiectul pentru finantarea gradinitelor si scolilor private din banii statului si cel de suplimentare a pachetului „Cornul si laptele”. Motivatia oferita? Conditiile bune din scolile si gradinitele private trebuie încurajate. Initiativa ar fi excelenta, daca finantarea nu s-ar realiza din bani publici. De ce este dator omul de rând sa sponsorizeze scolile private din buzunarul propriu? De ce sa fie conditiile din acele scoli si mai bune când omul de rând nu îsi poate permite sa îsi trimita copiii la institutiile respective? Raspunsul este simplu si îl poate deduce oricine: pentru ca la aceste scoli se instruiesc copiii celor care au bani si influenta. Adica odraslele politicienilor.
Dulcea miere… „democrata” Copiind modelul „Cornul si laptele” al PSD, parlamentarii PD vor sa adauge miere în gustarea oferita de stat scolarilor din clasele primare. Proiectul initiat de alesii democrati prevede ca fiecare copil din gradinite sau clasele I-VIII sa primeasca saptamânal 60 de grame de miere de albine.
Conform calculelor unuia dintre sustinatorii proiectului, pentru un an scolar ar fi nevoie de nu mai putin de 3.000 de tone de miere. Cei mai multi furnizori practica pretul de 100.000 de lei/kilogram, daca comanda este mai mare de 100 de kilograme. Având în vedere necesarul pentru toata tara, efortul bugetar pentru acest adaos la pachetelele scolarilor s-ar situa în jurul valorii de 300 de miliarde de lei vechi pentru un an scolar.
Initiatorii proiectului de adaugare a mierii „democrate” la cornul si laptele PSD sustin ca intentia lor este una onesta si ca dorinta lor este ca viitorii cetateni sa fie cât mai sanatosi. Proiectul a trecut deja de comisiile de specialitate din Senat si se îndreapta vertiginos spre aprobarea plenului. Desi nu au dovezi concrete, unii cred ca acest proiect este o afacere de partid, cum s-a întîmplat, în multe judete, cu programul „Cornul si laptele”. „E o chestie care se da copiilor si nu e o chestie rea!”
Opozitia se arata destul de reticenta fata de proiectul numit de noi „Miere pe corn”. Mihai Bar, presedintele PSD Bihor, sustine ca ar fi de acord cu introducerea mierii în gustarea oferita copiilor din gradinite si scoli, cu conditia ca afacerea sa nu capete turnura politica. O pozitie suprinzatoare, din partea celui care se considera liderul „opozitiei” din Bihor! În ceea ce priveste limbajul si nivelul de inteligenta din opiniile exprimate, va lasam pe dvs. sa le judecati.
„E o chestiune care se da copiilor si nu e o chestie rea, chiar daca vine din partea PD!” – considera Bar. Care mai este de parere ca programul „Cornul si laptele”, initiat de partidul pe care-l reprezinta, a fost tinta atacurilor Aliantei pentru ca a fost gândit ca o afacere. Acum, el este cel care spera ca propunerea cu mierea sa nu fie o acoperire pentru unele afaceri ale initiatorilor. „Daca lucrurile stau altfel si vom constata ca, de fapt, este o mare afacere pusa la cale de cei care au gândit legea, atunci pozitia mea pe marginea acestui proiect va fi ca în România anului 2006, condusa de aceasta monstruoasa coalitie, nu trebuie sa ne mai surprinda nimic!” Habarnistul Tîrle si atotstiutorul Magheru
Spre suprinderea noastra, senatorul democrat Radu Tîrle nu stia nimic despre proiectul initiat de colegii sai de partid si de Camera. El ne-a declarat ca, dupa parerea lui, exista alte metode mai bune pentru ajutarea scolarilor, pentru ca s-a constatat ca multi dintre ei arunca, pur si simplu, cornurile si laptele platite de la bugetul statului.
Seful peremistilor bihoreni, deputatul Paul Magheru, a vazut în initiativa democratilor o simpla gluma proasta. „Suna caraghios. Credeam ca e o gluma, dar a trecut 1 aprilie. Cred ca ar fi caraghios ca elevii sa primeasca miere! Ar fi ca dupa razboi! Atunci se mai primeau astfel de pomeni. Eu sunt de parere ca parintii si dascalii sunt destul de educati ca sa asigure prin forte proprii cresterea copiilor.”
În conditiile în care guvernantii anunta noi valuri de scumpiri, este posibil ca anul viitor parintii sa ajunga sa „colecteze” cornurile, laptele si mierea atât de la copilul scolar, cât si de la cel de gradinita, pentru a le vinde si a strânge bani sa plateasca întretinerea si impozitul pe casa în care stau cu chirie la stat. Poate atunci, Guvernul va fi fortat sa priceapa ca o economie de piata functionala înseamna, printre altele, întreprinderi care sa poata sa produca cornuri, lapte si miere, dar si populatie care sa aiba bani sa le cumpere, nu sa le primeasca sub forma de pomana de la stat.
Octavian Rosu
|