Guvernul a emis prevederi legale privind îngrijirea animalelor aflate în captivitate, în concordanta cu prevederile europene
În acest context, Gradina Zoologica din Oradea, unul dintre putinele locuri ieftine de agrement din municipiu, risca sa fie închisa
Din fericire, cu putin efort si ceva investitii, ea va putea îndeplini conditiile minime pentru a ramâne în functiune
Confort „european” pentru animale
Gradina Zoologica din Oradea a fost propusa pentru înfiintare în anul 1958. Ea a fost gândita ca un pol biologic în care sa fie expuse speciile reprezentative de animale din fauna europeana si a României. În perioada 1958-1962, s-au realizat constructiile principale, care se pot vedea si în ziua de astazi. A fost o lucrare laborioasa, la care au participat toate unitatile reprezentative la acea ora.
Gradina Zoologica a fost data spre gospodarire Întreprinderii de Gospodarire Comunala din vremea respectiva, care avea rol de administrator si purta toate responsabilitatile si prerogativele potrivite unui astfel de stabiliment. La 1 mai 1962, Gradina Zoologica din Oradea a fost deschisa pentru publicul vizitator. La inaugurare, conform administratorului Viorel Astilean, ea dispunea de un efectiv de 75 de exemplare de animale din fauna României si de o grupa de pasari de pe tot continentul. În 1969, a avut loc prima „infuzie” cu noi specii de animale, altele decât cele care populeaza continentul european, respectiv o pereche de antilope si specii de pe continentele asiatic si african. Din anii ’70 pâna acum, Gradina si-a marit mult numarul de specii, la ora actuala având un efectiv de peste 700 de animale. Ultimele specii aduse sunt strutul african si strutul emu.
Noile prevederi obliga autoritatile locale sa ia masuri pentru modernizarea Gradinilor Zoologice. Si în Oradea, Gradina Zoologica, pentru a supravietui, va trebui sa suporte îmbunatatiri substantiale. Standardele de conformare sunt prezentate într-un ordin emis de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor în 2005. Conform acestuia, pentru a functiona în legalitate, Gradinile Zoologice trebuie autorizate de „Mediu”. Conditiile cele mai stricte se refera la spatiile care trebuie alocate fiecarei specii de animale, multe dintre acestea fiind mult mai mari decât cele actuale. Practic, este necesar ca animalele aflate în captivitate sa beneficieze de conditii mai bune, de confort, hrana la standarde europene etc. Chiar si pregatirea celor care lucreaza în sistem va trebui adaptata cerintelor UE.
Pentru a nu risca închiderea, Gradina Zoologica oradeana are nevoie de investitii de mai multe miliarde de lei. Normele europene prevad o suprafata de 1.000 m2 pentru maximum trei exemplare de lup, suprafata care nu poate fi alocata din actuala structura.
Conform ordinului ministerial, animalele care necesita cea mai mare suprafata sunt girafa (cu 7.000 m2), elefantul (cu 5.000 m2) si rinocerul, bizonii si zimbrii (cu 3.000 m2). Dintre animalele aflate în Gradina Zoologica din Oradea, leii sunt cei mai privilegiati. Lor li se vor aloca 3.000 m2, urmati de tigri, cu 2.000 m2. Animalele cu suprafetele cele mai modeste sunt rozatoarele si ariciul, care primesc doar 10 m2. Referitor la aceste modificari în structura Gradinii Zoologice, ele ne sunt impuse de UE, desi multe tari membre ale Uniunii nu le respecta.
Cât de pretioasa este o autorizatie de mediu
Marea problema e cu ursii si jaguarul, care au nevoie de spatii acoperite. Pâna în ianuarie 2008, Gradina Zoologica oradeana trebuie sa se conformeze acestor norme, în caz contrar Agentia de Protectie a Mediului nu îi va elibera autorizatia de mediu si aceasta va trebui închisa. Varianta mutarii Gradinii în alta parte deocamdata nu poate fi luata în discutie. Din încasarile provenite din vânzarea biletelor sunt acoperite circa 30% din cheltuieli, restul se suporta de la bugetul local. Poate, cu trecerea timpului, autoritatile locale se vor orienta dupa modelul occidental, unde localnicii pot adopta animale, iar vizitatorii le pot cumpara hrana de la standurile din interior. Documentatia pentru obtinerea autorizatiei de mediu, cu program de conformare, a fost depusa la Agentia de Protectie a Mediului Bihor în august 2005. Conform directorului executiv al APM Bihor, Calin Mocanu, s-au stabilit masurile si termenele pentru programul de conformare al Gradinii Zoologice si au fost identificate efectivele de animale care trebuie înstrainate pentru a se conforma spatiului disponibil.
În vederea obtinerii autorizatiei de mediu, s-a prevazut extinderea suprafetei spatiilor rezervate speciilor de animale existente cu 7.255 m2, precum si a amplasamentelor interioare cu 883 m2. La acestea se adauga reparatiile la cladiri si conectarea acestora la reteaua de termoficare si extinderea canalizarii. Conform declaratiilor administratorului Gradinii Zoologice, Viorel Astilean, se mai prevede construirea unui complex de prezentare a maimutelor si refacerea vegetatiei de protectie. De asemenea, vor fi refacute spatiile pentru carnivorele feline si a ursului brun. Totodata, va fi angajat un biolog pentru asigurarea asistentei animalelor captive si va fi achizitionata o arma cu tranchilizante pentru situatii deosebite.
Mostenirea lui Reday
Astileanu nu pare îngrijorat de perspectiva închiderii Gradinii Zoologice si spera ca Primaria îi va aloca banii necesari pentru lucrarile conditionate la obtinerea autorizatiei de mediu.
„Eu nu am cunostinta ca ar urma sa se desfiinteze Gradina Zoologica si nici nu cred ca poate sa spuna cineva ca o desfiinteaza! Ca sa se puna problema desfiintarii, trebuie sa se faca dovada ca nu întruneste conditiile specifice prevazute în Legea Gradinilor Zoologice. Or, situatia actuala a Gradinii Zoologice din Oradea este aceea ca ea poate îndeplini conditiile pentru a exista în continuare, cu doua clauze: sa asigure conditii de coabitat speciilor pe care le avem în dotare si sa existe si vointa în acest sens a proprietarului, Primaria Oradea. În conditiile actuale, prin colaborarea si prin munca depusa împreuna cu reprezentantii Agentiei de Mediu, s-au stabilit ce lucrari trebuie îndeplinite spre obtinerea Autorizatiei de Mediu, care ne da dreptul la existenta si pentru viitor. În ce priveste mutarea, au existat propuneri în acest sens înca din anul 1976. La vremea respectiva, prim-secretarul PCR Petre Blajovici, în lucrarea sa de doctorat, avea în proiect si construirea unei Gradini Zoologice de nivel european, dupa modelul celei din Stuttgart.
S-a ajuns la concluzia ca pentru a construi o gradina moderna ne trebuie minimum 32 de hectare, pe aceasta suprafata urmând sa fie organizata prezentarea animalelor pe sistemul globului pamântesc, fiecare continent având spatiul lui, formula si sistemele specifice continentului respectiv. La acea vreme a fost un proiect foarte îndraznet si au existat aproape toate conditiile necesare pentru a fi pus în practica. Trebuia sa se faca alegerea între vechea pepiniera a orasului Oradea, situata pe malul Petei, cimitirul Rulikowsky sau padurea de la Saldabagiu. Anterior, spatiul pe care este situata actualmente Gradina Zoologica fusese destinat pentru constructii cultural-educative, dar în cu totul alta conjunctura. Prin testament, contele Reday, pe al carui domeniu particular este astazi gradina, a lasat terenul Gradinii Zoologice, pentru a fi folosit exclusiv ca spatiu de agrement pentru populatia orasului Oradea. Acum se vehiculeaza ca, daca PD-ul se foloseste de Parcul Nicolae Balcescu, de ce UDMR-ul nu s-ar folosi de Parcul Reday? Probabil, Gradina Zoologica e un „spin” în ochii liderilor UDMR, care ar vrea sa puna mâna pe teren. De 16 ani nu s-au mai facut investitii în Gradina Zoologica, dar ce poti sa faci atâta timp cât proprietarul îti da exact suma necesara pentru hranirea, îngrijirea animalelor, îngrijirea obiectivelor, retributia personalului si contravaloarea utilitatilor?” – se explica administratorul Astilean.
Ioana Mada
|
|
|