Până la Paste mai sunt doar două luni si bihorenii nu stiu încă dacă vor avea pe masă traditionala friptură de miel
Din cauza birocratiei de la nivel central, se conturează tragica perspectivă de a nu găsi miei si iezi în piete si magazine
Singura solutie rămâne „contrabanda”, respectiv sacrificarea ilegală a mieilor rudelor si prietenilor de la tară
Omisiuni deliberate
Autoritătile sanitar-veterinare de la Bucuresti au făcut-o din nou „de oaie”. De Paste, mieii ar putea lipsi din piete si din galantarele magazinelor. Deoarece „oficialii” amintiti au întârziat să solicite Comisiei Europene derogările necesare pentru identificarea ovinelor si pentru că au stopat, din noiembrie anul trecut, procesul de crotaliere (montarea de cercei de identificare), mieii nu vor putea fi transportati la abatoare si centre de tăiere. Spre deosebire de autoritătile de la Bucuresti, care au initiat o corespondentă în acest sens abia la jumătatea lunii ianuarie a.c., oficialii bulgari au trimis la Bruxelles o solicitare similară de derogare încă din 17 noiembrie 2006. Derogările pentru România vor fi discutate abia pe 5 martie, conform unui raport al Reprezentantei permanente a României la UE, adică cu doar o lună înainte de Paste. Mult prea târziu, sustin specialistii, pentru a se organiza o licitatie în vederea identificării mieilor care trebuie sacrificati. Bulgarii ne-au luat-o din nou înainte: ei au primit deja această derogare si îsi pot vedea linistiti de treabă. Trebuie precizat că, de la 1 ianuarie 2007, data la care România a intrat în Uniunea Europeană, ovinele si caprinele de pe teritoriul tării trebuie să aibă două mijloace de identificare (două crotalii).
Miei de contrabandă?
Pentru că nu mai pot fi sacrificati în bătătură, mieii trebuie transportati la abator, lucru imposibil în lipsa crotaliilor: fără elemente de identificare, niciun animal din România nu poate fi scos din exploatatie. Pentru a-si putea face rost de mielul de Paste, românii vor apela, în acest caz, la rudele si cunostintele de la tară, vor sacrifica animalele în gospodării si le vor transporta în portbagaj.
În al 12-lea ceas, autoritătile sanitar-veterinare de la Bucuresti au solicitat Comisiei Europene să permită o derogare de la a doua crotaliere pentru export si comert intracomunitar. Reprezentantii tărilor membre UE vor analiza abia pe 5 martie un proiect de rezolutie în acest sens.
Licitatia pentru cel de-al doilea mijloc de identificare a fost anuntată abia pentru 5 martie 2007, dată după care, luând în calcul si perioadele de contestatie – sunt necesare cel putin trei săptămâni pentru declararea câstigătorului. Pe site-ul Autoritătii a fost publicat un text conform căruia, la prima livrare de crotalii – stabilită în termen de 15 zile de la semnarea contractului – câstigătorul licitatiei ar trebui să vireze nici mai mult, nici mai putin de 7,8 milioane de crotalii din totalul de 8,4 milioane pe care ANSVSA vrea să le cumpere. Însă furnizorii contactati sustin că nu pot vira mai mult de un milion de crotalii într-o lună, ceea ce ridică noi semne de întrebare. Secretarul de stat Marian Avram, presedintele ANSVSA, cel care nu s-a lămurit nici până acum ce-i aia piată locală, stie una si bună: „Nu ne încurcă nimic, pentru că animalele încep fătarea în februarie, martie”. Falimentarea ciobanilor, o „realizare” ANSVSA Bulgaria a rezolvat mult mai simplu această situatie: a solicitat UE să permită aplicarea celei de-a doua crotalie în centrele de colectare a animalelor, actiune mult mai usor de realizat. Noi ne-am luat angajamentul ca pentru export să punem două crotalii. În plus, spre deosebire de tări precum Franta sau Italia, care folosesc pentru transportul animalelor doar foi de miscare eliberate de proprietarii animalelor, la noi sunt necesare documentul de miscare, un formular de miscare completat ca la pasapoarte, certificat sanitar-veterinar, precizarea tipului de miscare si cartea exploatatiei – care, în 90% dintre cazuri, nu a ajuns la proprietari.
Anual, de Paste, românii consumă circa 3,5 milioane de miei. Iar exportatorii realizează, în aceeasi perioadă, 25-30% din cifra de afaceri de peste an. Dar, pentru a ajunge la livrare, contractele se semnează înainte cu câteva luni. Mai mult, în contractele încheiate cu hipermarketurile românesti sunt prevăzute, în cazul în care acestea nu sunt onorate sau sunt înregistrate întârzieri, penalizări de până la 20% din contravaloarea mărfii. 700.000 de gospodării tărănesti îsi câstigă existenta sau îsi completează veniturile din vânzarea mieilor si oilor.
„Vom face totul”…
Despre importuri nici nu poate fi vorba! La câtă carne de miel are România nevoie, trebuie să o aducă din Noua Zeelandă sau Australia. Carnea vine congelată, pentru că face o lună pe drum. Extracomunitar, mai putem importa din Republica Moldova, dar moldovenilor nu le convine să ne exporte miei din cauza taxelor vamale foarte mari impuse de UE.
Comercializarea mieilor a fost interzisă si înainte de ‘89, printr-un decret semnat de Ceausescu. Acesta reglementa comertul cu carne, Ministerul Agriculturii fiind singura institutie care avea dreptul să cumpere carnea de la producători. Dacă pe timpul comunismului scopul restrictiilor era controlarea economiei, normele Uniunii Europene nu impun restrictii cantitative, urmărind, de fapt, o mai bună calitate a alimentelor.
Noi am cerut si punctul de vedere al reprezentantilor Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bihor cu privire la cele arătate mai sus. Ca de obicei, desi nu există argumente ca să fim optimisti, doctorul Aurel Indrie, purtătorul de cuvânt al institutiei, crede că situatia se va rezolva. „Există Ordinul 5/2005, care prevede identificarea fiecărui animal. De la data de 1 ianuarie 2007, niciun animal nu se poate comercializa dacă nu este identificat. Nu există riscul de inderdictie la comercializare a mieilor pentru sacrificare! Până la Paste, se vor pune crotalii la miei”, ne asigură dl Indrie. Noi vă promitem că vom fi cu ochii pe ei. Si pe miei, dar si pe birocratii a căror incompetentă riscă să ne strice cea mai mare sărbătoare crestinească!
Florin Cuc
|
|
|