Oradea este singurul municipiu din România în care penitenciarul este situat în plin centru
Toti vecinii sustin cu fermitate mutarea institutiei în altă parte, de preferat în afara orasului
Reprezentantii administratiei locale sunt de acord, însă niciunul nu a luat, până acum, vreo măsură
În „Centru”!
Ambele trotuare sunt ocupate, în cea mai mare parte a zilei, de rudele si prietenii detinutilor, acestia făcând o gălăgie insuportabilă si lăsând în urma lor o mizerie de neimaginat. Adesea, strada devine chiar si toaletă pentru ei! Locuitorii zonei sunt terorizati de ani de zile de balaoachesii care vin să-si vadă neamurile aflate după gratii. Ei se întreabă disperati ce ar mai trebui să se întâmple pentru ca autoritătile locale să ceară Ministerului Justitiei mutarea puscăriei în altă parte. Chiar ministrul Monica Macovei recunoaste faptul că imobilele care adăpostesc majoritatea penitenciarelor din România „prezintă o uzură fizică avansată si au o arhitectură depăsită”. Nici cel din Oradea nu face exceptie!
Vecinii acuză…
Reporterii nostri au întreprins un sondaj de opinie în rândul locatarilor de pe strada Aurel Lazăr cu privire la oportunitatea mentinerii penitenciarului în actualul amplasament. În unanimitate, toti cei chestionati au spus răspicat că locul puscăriei ar trebui să fie în afara orasului. Răspunsurile primite ne scutesc de comentarii. K. Elena, responsabil magazin second-hand: „Nu sunt de acord ca penitenciarul să fie în centrul orasului! Astept să se facă altceva în locul lui!”; G.M., avocat: „Nu mă deranjază cu nimic faptul că penitenciarul este în centrul orasului. Pentru mine, ca avocat, este bine să fie mai aproape, însă pentru restul lumii este bine să fie la periferie”. Ana-Maria Purtan, vânzător: „Nu mă deranjază că penitenciarul e în centrul orasului”; N.V.: „Cred că suntem singurul oras care mai are puscăria în centru!”; P.V.: „În toate tările civilizate nu există penitenciar în buricul târgului, doar la noi. De ce nu ia nimeni nicio atitudine în acest sens?!”; locatarii de la nr. 13: „Trebuie să ia cineva măsuri pentru a muta penitenciarul din mijlocul orasului. E deranjant, iar aici în spate se strâng multi tigani si fac o gălăgie si o mizerie de nedescris. E inadmisibil asa ceva!”; I.C: „Oare pe nimeni nu interesează să mute acest Penitenciar din mijlocul orasului? Nu se poate ca nimeni să nu se implice în asa ceva! Sau chiar nimănui nu îi pasă de asta?!”; F.P.: „Cred că în niciun oras nu mai este amplasat penitenciarul în centru. Ar trebui să găsească un alt loc la periferie să îl mute, ar fi mai bine si pentru cei care locuiesc în apropiere. De ce în alte tări poate să fie la periferie si la noi nu?”.
… oficialitătile la fel
Viceprimarul Oradiei Mihai Groza, contactat telefonic de reporterii nostri în chestiunea penitenciarului, a avut o atitudine neasteptată: „Este o clădire care nu e în subordinea noastră. Nu comentez acest subiect! Să ia măsuri cei îndreptătiti!”.
În schimb, Ilie Bolojan, prefectul judetului, spune lucrurilor pe nume: „Este o idee bună ca si la Oradea să fie penitenciarul în afara localitătii! Sperăm să găsim fonduri si modalităti pentru a îndeplini si acest obiectiv. Se fac deja demersuri în acest sens.”
Todor Albert, unul dintre subprefectii Bihorului, consideră si el că mutarea puscăriei este necesară. „Noi aici am găsit Penitenciarul!… Desigur, nici vecinătatea cu institutiile importante ale judetului, si nici asezarea lui ultracentrală nu sunt tocmai fericite, dar sperăm să identificăm oportunităti de mutare într-o altă locatie.”
Gabriel Tica, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, sutine că nu stie despre demersurile făcute pentru mutarea institutiei pe care o reprezintă, dar recunoaste că aceasta este necesară. „Pozitionarea în centrul orasului a penitenciarului e improprie datorită înghesuielii activitătilor pe care le desfăsurăm. Penitenciarul functionează în acest loc, în centru, din anul 1865, cu o singură perioadă de absentă, 1977-1983. Nu cunoastem vreo intentie de mutare a penitenciarului din centrul orasului”, spune Tica.
Legi si ordine…
Autoritătile ar trebui să aibă în vedere si faptul că, de câteva luni, a intrat în vigoare Legea privind executarea pedepselor si a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Mai sunt asteptate două ordine ale ministrului Macovei referitoare la conditiile de detentie pe care România trebuie să le asigure după un anumit standard. Altul decât cel din prezent. În cazul în care acestea nu vor fi respectate, orice detinut poate face plângere si poate cere daune. Iar posibilitatea ca el să le si primească este foarte mare. Numai 10.000 dintre detinuti dacă obtin daune de 10-20.000 de euro pentru anul de detentie – o sumă modică în comparatie cu standardele europene – se obtine o cifră uriasă pe care o vor achita contribuabilii. Cert este că, în momentul de fată, penitenciarele din tara noastră nu pot asigura conditii decente. Singura modalitate prin care s-ar putea realiza acest lucru este eliberarea unora dintre detinuti. Sau construirea de noi penitenciare. Fapt care însă nu se poate produce peste noapte. Ar mai fi varianta ca UE să ne acorde un nou termen de gratie, pentru a fi rezolvată chestiunea.
Ioana Mada
|